Μέσα σε χρόνια δανεικά/ απρόσμενα και ξένα/ μες τα ποτάμια τα θολά/ που ζω σα μαύρη σμέρνα... (Διάφανα Κρίνα) ...

Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2008

Πρωινό Ποδηλατικό Καραβάνι Νο2: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΕΣΤΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ




Την προπροηγούμενη Παρασκευή, οι Ποδηλάτες- ισσες Πάτρας, είχαμε πραγματοποιήσει μια πρωινή πορεία με τα ποδήλατα. Καλούσαμε όλους τους συμφοιτητές να ποδηλατήσουν μαζί μας ως το Πανεπιστήμιο, ώστε να δουν ότι δε πρόκειται για κάτι το τρομερό και να υιοθετήσουν το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μεταφοράς τους, εν μέρει και ως μέτρο αντίδρασης ενάντια στην παράλογη αύξηση των αστικών εισιτηρίων (1 ΕΥΡΩ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ!!!!).

Αύριο, Πέμπτη 5 Ιουνίου, το ποδηλατικό καραβάνι ξαναξεκινά απ’ τη πλατεία Γεωργίου, στις 8:30 (το αργότερο)το πρωί με τη δροσούλα, για μια πορεία προς το Πανεπιστήμιο "άλλα κόλπα"! Διότι αυτή τη φορά, η πρώτη στάση μας θα είναι στην Εστία του Πανεπιστημίου για ομαδικό πρωινό (είναι ελεύθερο για όλους!) και έπειτα θα κατηφορίσουμε στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη για διάβασμα.
Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθείται κάθε Πέμπτη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής! Οπότε, όσοι άπιστοι (προς κάθε κερδοσκόπο που θαρρεί πως έχει το δικαίωμα ν’ ανεβάζει τις τιμές όποτε και όσο του καπνίσει) και πιστοί (στη θεά Αντίδραση) προσέλθετε.
Σημειώνω ότι η ιδέα του προγράμματος του «Ποδηλατικού καραβανιού της Πέμπτης», είναι του Ποδηλάτη Γαβρήλ. Και αυτό το λέω διότι πιστεύω ότι αν όλοι οι φοιτητές, με φαντασία και καλή διάθεση, δρούσαν παρόμοια, φέροντας ιδέες και οργανώνοντας την (πολλές φορές) ανέξοδη υλοποίηση τους, το Πανεπιστήμιο δε θα βρισκόταν στα χάλια που βρίσκεται σήμερα.

Ένα αντιπαράδειγμα, συντήρησης και σκοταδισμού, είναι η χθεσινή (και όχι μόνο) «συνέλευση» του Μαθηματικού. Οπού η μπόχα και η λαύρα απ’ τα τσιγάρα, οι άσκοπες φωνές και διαπληκτισμοί, η έλλειψη φαντασίας και νεανικής φρεσκάδας, ο ξύλινος λόγος, τα φοιτητικά κομματικά παρακλάδια, ήταν οι συντελεστές ενός στείρου χάους μέσα στο αμφιθέατρο ΑΘΕ12.
Δαπίτες, Πασπίτες, Πουκουσίτες, Εακκίτες, όλοι σ’ ένα στημένο (απ’ τη κυβέρνηση) παιχνίδι δράσης – αντίδρασης. Προσπαθώντας (;) να καταλύσουν τους νόμους πλαίσια που στήνει το κάθε κυβερνητικό ανδρείκελο, αντί να θέσουν οι ίδιοι ως φοιτητές τους δικούς τους νόμους – ιδέες και τα δικά τους πλαίσια δράσης και να πουν στους παππούδες τους: «Και τώρα… θα χορέψετε στο δικό μας ρυθμό!».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalispera smerna,
prin apo peripou 2-3 ebdomades,otan diladi stamathsan na kukloforoun ta 85lepta eisitiria gia to panepistimio ,perimena 35 lepta sti stasi ths intracom dixws na stamathsei kanena misogemato ktel.exwntas sto mualo mou mia fili poy xrhsimopoiei podilato kai afou eixa perpathsei 6 lepta mexri na brw periptero pou na poula eisithria kai afou eixa aganakthsei me thn koroidia twn ktel apofasisa thn idia mera kiolas na promitheytw podhlato.. to apotelesma? veso-panepistimio se 37 lepta enw diadromi intracom-panepistimio se 20 lepta. apo tote pernw pio spania to lewforeio kai telika metaniwnw giayto.prosoxi omws stous odhgous ths patras giati einai antara!ayta.. na 'sai kala

smerna είπε...

Γεια σου Ευαγγελία!

Όταν διαβάζω τέτοια ευχάριστα νέα, αναθαρρεύω! Γιατί – δε ξέρω αν το έχεις καταλάβει (Χα!) – αλλά το όλο θέμα με την αύξηση των εισιτηρίων (ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!) έχω πάρει πολύ προσωπικά.
Αυτοί οι αγύρτες, πρέπει να πληρώσουν την αισχροκέρδεια τους και την απαξιωτική αντιμετώπιση των φοιτητών και των κατοίκων της πολύπαθης (ήθελες τα κι έπαθες τα) Πάτρας, τους οποίους βλέπουν σαν ένα κοπάδι σαρδέλες που περιμένει υπομονετικά το πάστωμα του, σε σερνάμενα κονσερβοκούτια.
Τα πράγματα είναι όπως τα λες σχετικά με τους χρόνους ποδηλασίας μέχρι το Πανεπιστήμιο. Αντί να κάθεσαι να περιμένεις σε στάσεις και σε μπλοκαρισμένους, από αμάξια, δρόμους, παίρνεις το ποδηλατάκι σου, ρίχνεις τη πεταλιά σου και εκτελείς το δρομολόγιο σου στο πιτς φιτίλι (μόρτικα κι ωραία και ουχί αστικά…) .
Χώρια που κάνεις γυμναστική και ξελαμπικάρεις.
Ξέρω ακόμα μια κοπελιά που αγανακτισμένη, πήρε κι αυτή ποδήλατο, να εκτελεί τα δρομολόγια της. Όσο για μένα… δε ξαναμπήκα στα αστικά τους μοτόρια.
Να τα ‘χουν, να τα χαίρονται και να ακυρώνουν τα εισιτήρια στο κώλο τους. Αρκετά ασχολήθηκαν με τους δικούς μας!
Σου εύχομαι καλές ποδηλατικές διαδρομές, με προσοχή και σύνεση, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τις έχεις πάντα και παντού…

Φιλικά, Σμέρνα.

Unknown είπε...

εγω εδω και εναμιση ετος περιπου αρχισω να χρησιμοποιώ ποδηλατο για τις μετακινησεις μου...(ξεκινησα την ιδια εποχη που το εισητηριο ειχε γινει 85 λεπτα και ενιωθα οτι επρεπε να κανω κατι γι'αυτο).οπως ειπε και η ευαγγελια (συμπτωση? και εγω εμενα διπλα στην ιντρακομ)η διαδρομη πανεπιστημιο-ιντρακομ γινοταν σε 20 λεπτα.Ειδικοτερα για περιοδους ανοιξης και φθινωπορου, οπου οι καιρικες συνθηκες ηταν ονειρικες η διαδρομη ηταν πολυ ευχαριστη και πολυ πιο συντομη απο την αντιστοιχη με το λεω-φορειο του τρομου (μια φορα που ημουνα ορθιος στο πισω μερος του οχηματος πηγα να χτυπησα το κεφαλι μου απο τρανταγμα το οποιο δεν απορροφησαν οι ανυπαρκτες αναρτησεις του "καρου").Ενα χρονο μετα και αφου εχω συστησει την χρηση ποδηλατου σε τουλαχιστον 2-3 ατομα νιωθω απολυτα ευχαριστημενος (βεβαια το εν λογω ποδηλατο εσπασε μετα απο μια δικαβαλια ολο τρελλα , αλλα μαλον φταιει το γεγονος οτι ειχε φαει προ πολλου τα χρονακια του).Η κοιλιτσα δεν επεσε, αλλα τουλαχιστον μειναμε σε φορμα :P. Πολυ το φιλοσοφω 3 το πρωι...να κλεισω λεγοντας και εγω οτι οι οδηγοι της πατρας ειναι ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ που εχουν υπαρξει ποτε στον αιωνα των απαντα...ωρες ωρες μου ερχεται να παρω μια σακουλα πετρες μαζι μου και καθε φορα που θα με πλευριζει επικινδυνα καποιος εξυπνακιας, καθε φορα που θα περναει φουριοζος ενα κοκκινο σηματοδοτη, καθε φορα που θα μπαινει καθετα σε δρομο προτεραιοτητας χωρις καν να κοιταξει , θα τρωει και μια πετρια στο παρμπριζ να με θυμαται.και δεν θελω καν να αρχισω να σχολιαζω τα κτελ πατρας...ουφ...κυριολεκτικα ΙΔΡΩΣΑ για να σχολιασω :P

Φιλικα Δημητρης

smerna είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ! Γεια σου Δημήτρη! Ωραία ιδέα αυτή με τις κοτρόνες. Εγώ μέχρι τώρα εκτόξευα μόνο μούτζες, που αν και είχαν πολύ ενέργεια, δυστυχώς πήγαινε χαμένη...