Μέσα σε χρόνια δανεικά/ απρόσμενα και ξένα/ μες τα ποτάμια τα θολά/ που ζω σα μαύρη σμέρνα... (Διάφανα Κρίνα) ...

Σάββατο, Δεκεμβρίου 22, 2007

Άστρο λαμπρό μας οδηγεί

Καλοκαιρινό βραδάκι 1991
Τόπος: Νότια Λέσβος. Ένα μπαλκόνι στο Πλωμάρι.
Μυρωδιές: θάλασσα και παπαλίνα τηγανιτή
Ήχοι: τριζόνια , τζιτζίκια και κάτι γριούλες που κουτσομπολεύουν στα κεφαλόσκαλα
των σπιτιών τους.
Κάποια στιγμή οι γριούλες σωπαίνουν. Μια σιωπή συλλογισμένη, που αναστενάζει απαλά. Προηγουμένως τα λόγια τους μου φαίνονταν σαν ένα κελαριστό μουρμουρητό που υπάρχει για να γλυκονανουρίζει τη φύση. Τα λόγια που ακολουθούν έχουν υπόσταση και νόημα, λες και τα τόνωσε η σιωπή.
Να, η θεια–Μαρία με τη κορακίσια λαλιά της: - «Μούρ’ συ Σουλτάνα ένι βλέπου πλια πουλλά αστέρια ! Λέγ’ σ’ να χαθήκαν’ μ’ έτουτα τα Τσιρνουμπίλια π’ λέγουν’;»
Η κυρά-Σουλτάνα κουνά το κεφάλι της πάνω κάτω και δένει τα χέρια της σα να κρύωσε ξαφνικά. Η κυρά-Παπαδούλα χάφτει ένα φρέσκο κουκί , απ’ αυτά που καθαρίζει στη ποδιά της και μασουλίζει επιδεικτικά , σαρκάζοντας την παρατήρηση με βραχνούς λαρυγγισμούς. Λέει:-«Τα Τσιρνουμπίλια τσι μας θα φαν’ τσι τ’ άστρα.».

Βέβαια το ατύχημα του Τσερνομπίλ μπορεί να μην είχε καμιά σχέση με τον αφανισμό των αστεριών , αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πριν 15 χρόνια σ΄ένα κακοφωτισμένο χωριό τ’ αστέρια δε φαίνονταν έντονα. Βάλτε τώρα με το νου σας τι συμβαίνει στις σημερινές μεγαλουπόλεις που η φωτοχυσία , σε συνδυασμό με τα καυσαέρια και την υγρασία, δημιουργεί μια φωτεινή άχλη που κονταίνει το οπτικό πεδίο. Η νύχτα της πόλης είναι μια τεχνητή μέρα, με εκατοντάδες πορτοκαλιούς ήλιους λίγα μέτρα πάνω απ’ τα κεφάλια. Μάλιστα! Φέραμε τον ουρανό σε ανθρώπινα μέτρα, σε ύψος βολικό και μετρίσιμο.

ΧΟ ΧΟ ΧΟ!!! Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά…ε καλά, όχι στις κανονικές τους ημερομηνίες , αλλά ένα μήνα και βάλε νωρίτερα. Γέμισε ο ουρανός άστρα και κομιτάκια . Δηλαδή , όχι ο παλιός ουρανός , αλλά ο καινούργιος , αυτός που φέραμε στα μέτρα μας. Ο νέος ουρανός μοστράρει κάτι νέα, εορταστικά αστέρια που αναβοσβήνουν , αλλάζουν χρώματα , τραγουδούν , δένουν φιόγκους στα μαλλιά τους (ε στις αχτίδες τους , ήθελα να πω), χτυπούν κάτι ταρανδίσιες κουδούνες , καλώντας το κόσμο και το κοσμάκι να καταναλώσει το «σύμπαν». Αστέρια κράχτες φτιάχνουν τη γιορτινή διάθεση του πλήθους, που κινείται στους δρόμους της πόλης αγχωμένο. Το καλούν σε ομαδικό σόπιγκ θέραπι και ρίχνουν λίγη απ’ τη μαγική τους χρυσόσκονη μέσα στις τιγκαρισμένες σακούλες . Στη παλιά χριστουγεννιάτικη ιστορία , έπαιζαν 3 μάγοι με δώρα , ένα φωτεινό αστέρι, ένα νεογέννητο εν δυνάμει Θεός , και άλλοι πολλοί. Στο νέο καστ οι μάγοι με τα δώρα είναι χιλιάδες, κυκλοφορούν ανάμεσα μας ασθμαίνοντας απ’ τη πίεση των τιμών , του χρόνου, των αμείλικτων καταναλωτικών ‘θέλω’ και έχουν χάσει το μπούσουλα , αφού δε ξέρουν ποιο αστέρι να πρωτοακολουθήσουν. Πάνω που αποφασίζει κάποιος να ακολουθήσει το άστρο που φωτίζει τη Μαιζώνος και Ερμού , ένα άλλο του τραβά την προσοχή προσγειωμένο σε μια βιτρίνα ,λίγο πιο πάνω , στη Κορίνθου. Ενώ ένα άλλο του γνέφει μέσα απ’ το διαφημιστικό φυλλάδιο , που του πάσαρε μια κοπελιά, επί της Αγίου Νικολάου. Τελικά, μετά απ’ όλα αυτά τα μεθυστικά ζιγκ-ζαγκ , αστέρια ενδέχεται να βλέπει και η πιστωτική του νεοφώτιστου μάγου.

Τρέντι αστέρια υπάρχουν και μέσα στα σπίτια. Εκτοξεύονται απ’ την οθόνη plasma της τηλεόρασης. Είναι τ’ αστέρια της σόου μπίζ , που δημιουργούν τη τηλεοπτική θαλπωρή των ξεποδαριασμένων και προσεχώς αποχαυνωμένων μάγων. Τ’ αστέρια αυτά θρονιάζονται σε πρωινάδικους καναπέδες και χαμογελούν με καλογυαλισμένα δόντια. Ανοίγουν με σκέρτσο τα καπάκια από μοσχομυριστές εορταστικές κατσαρόλες , επιθεωρώντας το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Χτυπούν παλαμάκια σε χασαποσέρβικες γυροβολιές και εκθειάζουν το άλλο αστέρι που δήθεν τραγουδάει , ενώ στη πραγματικότητα ανοιγοκλείνει το στόμα του. Τα αστέρια συνεχίζουν να εκτοξεύονται στο χαλάκι μπροστά στη τηλεόραση , διαφημίζοντας καλούδια , απαραίτητα για καλές γιορτές. Μετά, τ’ αστέρια-εκφωνητές παίρνουν αμπάριζα τις ειδήσεις , τα κουτσομπολίστικα αστέρια λάμπουν στις εκπομπές μεσημβρινής κοινωνικής κριτικής ,τ’ αστέρια-παρουσιαστές κυριαρχούν στα talk show ,τ’ αστέρια-ηθοποιοί παίζουν στα σήριαλ και διατείνονται ότι όλη αυτή η αστρική αναμπουμπούλα είναι η πραγματικότητα του καθενός απ’ τα εκατομμύρια μάγους που τα παρακολουθούν. Όλα αυτά τα άστρα , τα αστεράκια, οι διάττοντες αστέρες , οι κομήτες , τα πεφταστέρια, οδηγούν σε μια γιορτινή και παιχνιδιάρικη «πραγματικότητα» , όλους τους φορτωμένους μάγους που ξεκίνησαν να βρουν τον Χριστό τους και που μέχρι τώρα βρήκαν μόνο τα Πάθη του.

Τώρα με τη νέα χρονιά, όλοι θα φτιάξουν νοητές λίστες με τα πράγματα που θέλουν να κάνουν ή να βελτιώσουν το προσεχές έτος , το «ευτυχισμένο» 2008! Οι αστεράτες αστρολόγοι της TV , θα συμβουλευτούν τα αστρολογικά κιτάπια τους και θα δώσουν συμβουλές για το τι να αποτολμήσει ο καθένας και κυρίως ποια χρονική περίοδο. Γιατί , ρε μεγάλε, δεν υπάρχει λόγος να βασανίζεσαι με κάτι αν δε σου βγαίνει η κίνηση! Ας πούμε ,επί παραδείγματι, ότι θες μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2008 να βρεις μια δουλειά που να σε ικανοποιεί ψυχολογικά , να σε κάνει να νιώθεις πληρότητα ως άνθρωπος και να σου αποφέρει τα προς του ζην. Βγαίνει η αστρολόγα στο γυαλί και σου λέει : «Οι Κριοί, οι Ζυγοί και οι Αιγόκεροι τους 6 πρώτους μήνες του 2008 θα φανούν ατυχέστατοι στα εργασιακά τους και τους δεύτερους 6 μήνες θα έχουν εξαιρετική επιτυχία ως λαντζιέριδες , ως διανομείς και ως παρκαδόροι, αντίστοιχα.» . Σου ανεβαίνει η πίεση ή όχι, που έτυχε να είσαι Ζυγός; «Γαμώτο ατυχία!», λες , «Ένα νούμερο παραπάνω και θα ήμουν Μονός και όλο το 2008 θα κυκλοφορούσα άνετα στην εργασιακή πιάτσα!». Άρα δεν υπάρχει λόγος να το ζαλίζεις το θέμα «δουλεία» , άστο για το 2009 που μπορεί να ‘χεις ρέντα! Η αστρολόγα όμως επιμένει να σε καθοδηγεί και στα συναισθηματικά . Σου φτιάχνει λοιπόν ένα αστρολογικό χάρτη πλοήγησης , να γλύφεις τα δάχτυλα σου. «Μην αποτολμήσεις ν’ αγγίξεις τη κοπελιά σου το Μάρτη, θα φας της χρονιάς σου και θα σου μείνει απόθεμα και για την επόμενη!». Και συ λες: «Να πάρει! Και κάνει, η ευλογημένη, η Μαρία, καράτε …Άρα έχουν γνώση οι φύλακες! Το Μάρτιο θα ξεκόψω!». Τα της υγείας όμως είναι καλάααα…Όλα κι όλα , από τη γρίπη των πουλερικών δε κινδυνεύεις , πρόσεξε μόνο γιατί σούρνεται AIDS απ’ το Μάρτιο και μετά! Έτσι σαν άστρα λαμπρά θα σε καθοδηγήσουν οι αστρολόγοι ,που σκορπάν αφειδώς τη φωτεινή τους γνώση στα εορταστικά στούντιο. Και καλά είναι να δίνουν τις ίδιες οδηγίες οι τροχονόμοι, αυτοί, του σύμπαντος, αλλιώς δεν αποφεύγονται οι καραμπόλες!

Τ’ αστέρια του δημόσιου εορταστικού στολισμού, τ’ αστέρια της βιτρίνας, του περιοδικού , της διαφήμισης , της τηλεόρασης, έχουν αντικαταστήσει τα πραγματικά αστέρια του ουρανού. Είναι τόση η λάμψη των ψευτοαστεριών που όλοι ασχολούνται με δαύτα και λίγοι καταφέρνουν να τρυπήσουν το φωτεινό φράγμα και να πλανηθούν σε πιο ψηλούς ουρανούς. Παλιότερα κάθονταν , να πούμε οι ερωτευμένοι σ’ ένα παγκάκι , αλληθωρίζανε που και που κατά τον ουρανό και έλεγε η ζαλισμένη κοπελούδα: « Αχ! Κοίταξε αγάπη μου τι όμορφα που είναι τ’ αστεράκια!». Όταν έπεφτε και κανένα , έκαναν μια ευχή και όλα ήταν μέλι γάλα. Σήμερα το πολύ πολύ να κρατιούνται οι ερωτευμένοι απ’ το χέρι μπροστά σε μια βιτρίνα με αστεράτα κινητά και να λέει πάλι η ζαλισμένη κοπελούδα: «Αχ! Κοίταξε αγάπη μου τι όμορφα που είναι τ’ αστεράκια!». Αλλά όταν πέσει κανένα δε θα ‘ναι όλα μέλι γάλα γιατί… «Μωρή γρουσούζα τα μάτιασες!». Πάει ο ρομαντισμός καταργήθηκε. Ότι δε πιάνεται, ότι δε καταναλώνεται, ότι δε φθείρεται εντός διετίας, ότι δεν έχει τιμή και εγγύηση , είναι άχρηστο.

Έστω πάλι ότι το κάνεις το ατόπημα και παίρνεις τα βουνά και τις ραχούλες μπας και βρεις πραγματικό άστρο-οδηγό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο ως ιδέα και καλύτερα να μη το τολμήσεις, αν δε γυρεύεις το μπελά σου. Εξηγούμαι. Όταν σβήσεις τους προβολείς του αυτοκινήτου σου και βγεις έξω , στη κρυσταλλιασμένη , χριστουγεννιάτικη νύχτα , θα δεις το αστρικό σμήνος σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Τότε ενδέχεται να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι στο πάτο του πηγαδιού και ίσως ακόμη πιο κάτω. Μετά καημένο μου…θ’ αρχίσουν να σε κυνηγούν όλοι οι προαιώνιοι υπαρξιακοί προβληματισμοί που είχες καταπνίξει στην κατανάλωση της ύλης . Θ’ αρχίσεις να σκέφτεσαι και να φιλοσοφείς και δεν είναι καιρός για τέτοια… προχτές είδες ένα νέο flybook και το θες επειγόντως. Τα πραγματικά αστέρια οδηγούν στον προβληματισμό, σε εναγώνιες αναζητήσεις, σε φαντασίες, σε προσπάθειες αλλαγής του συστήματος , σε επανάσταση , σε περαιτέρω σκέψεις για λύσεις και επειδή ανήκεις στη μειονότητα (αυτών που στάθηκαν και είδαν για λίγο τον ουρανό) , μπορεί να σε οδηγήσουν μέχρι τη φυλακή ή το φρενοκομείο…Το θες κάτι τέτοιο; Δε το θες. Γι’ αυτό ακολούθα τα άστρα-γιαλαντζί που φτιάχτηκαν ειδικά για σένα , για να σ’ αποκοιμίσουν. Άσε τους παλαβούς να ξαγρυπνούν και ν’ αστρονομεύουν.

Το αστεροσκοπείο Αθηνών δέχτηκε τις προάλλες δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών, για εμφάνιση ΑΤΙΑ στον βραδινό ουρανό. «Ναι, ναι το βλέπω! Είναι μεγάλο , φωτεινό, αλλάζει συνεχώς χρώματα και με ακολουθεί…αχ! Τρέχει ,σας λέω καλέ, στον ουρανό..!» . Και ποια ήταν η απάντηση του αστεροσκοπείου; «Πρόκειται για την Αφροδίτη , που αυτή την εποχή φαίνεται ιδιαίτερα λαμπρή.» . Απ’ τα τόσα αστέρια-μαϊμούδες που κυκλοφορούν , πώς να ξεχωρίσουν μετά οι πολίτες τα αυθεντικά αστέρια; Τα περνούν λοιπόν για UFO και τρέχουν πανικόβλητοι μη τους πιάσει ο E.T. ! Παλιομοδίτικα αστέρια του κόσμου τούτου ενωθείτε , οι «μάγοι» ξέχασαν για πού το ‘βαλαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: