Μέσα σε χρόνια δανεικά/ απρόσμενα και ξένα/ μες τα ποτάμια τα θολά/ που ζω σα μαύρη σμέρνα... (Διάφανα Κρίνα) ...

Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Κωνσταντίνα Κούνεβα – (Το σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα)

Κωνσταντίνα Κούνεβα
Γυναίκα 44 ετών. Καθαρίστρια. Μετανάστρια απ’ τη Βουλγαρία, στην Ελλάδα.
Όρθωσε το λόγο της ενάντια στους στυγνούς εργοδότες της, στους εκμεταλλευτές της εργασίας χιλιάδων μεταναστών.
Μίλησε για ένσημα που δε μπαίνουν, για εργατοώρες και υπερωρίες που δε πληρώνονται, για τη μη υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, για άσκηση ψυχολογικής βίας με απολύσεις και μαύρες λίστες…
Ποινή: Εκτέλεση με βιτριόλι.

Βιτριόλι (θειικό οξύ)
Καυστικό δηλητήριο. Καθαριστικό – απολυμαντικό μέσο.
Χρησιμοποιείται ως δολοφονικό όπλο εναντίον φτωχών γυναικών, κυρίως σε χώρες της Νότιας Ασίας (Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν), οι οποίες τόλμησαν να απορρίψουν τις προτάσεις κάποιου άντρα ή που έπεσαν θύματα του ίδιου του άντρα τους.
Στο Αφγανιστάν χρησιμοποιήθηκε απ’ τους Ταλιμπάν εναντίον μαθητριών, προκειμένου ν’ αποθαρρύνουν τα κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο.

Γυναίκες που διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, την προσωπική ζωή της αρεσκείας τους, τη μόρφωση τους, δολοφονούνται, μένουν ανάπηρες και δύσμορφες, λόγω επιθέσεων με βιτριόλι.
Με μια μαφιόζικη, οπισθοδρομική και υπάνθρωπη λογική, που υποτιμά το γυναικείο φύλο, οι εκτελεστές στοχεύουν στην εμφάνιση, θεωρώντας ότι απ’ αυτήν πηγάζει η μαχητικότητα και η αρετή μιας γυναίκας.

Το αποτρόπαιο λοιπόν στην περίπτωση της επίθεσης εναντίον της Κούνεβα, δεν είναι μόνο το ότι έμεινε ανάπηρη και απειλείται η ζωή της, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα «αυτονόητα» εργασιακά δικαιώματα, σε μια χώρα «Δημοκρατική» όπως η Ελλάδα.
Αποτρόπαιος είναι και ο τρόπος που έγινε αυτή η επίθεση, γιατί φανερώνει μια σεξιστική αντιμετώπιση του αγώνα μιας γυναίκας.
- Που πας μωρή; Κοίτα να σοβαντίσεις τη φάτσα σου ν’ αρέσεις στο αφεντικό σου και άσε τις διεκδικήσεις.

Τελικά η επίθεση κατά της Κούνεβα αποτελεί μια ωμή μεταφορά του διαβρωμένου εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα, που εκτός των άλλων θέλει τις γυναίκες σε μεγάλο ποσοστό άνεργες ή υποταγμένες χαμηλόμισθες και σε χαμηλά πόστα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και λίγα λες.. Αλλά πρέπει και οι γυναίκες κάποια στιγμή να ξυπνήσουν. Για τα ουσιώδη και όχι για μαλακίες. Η αυτοεπιβεβαίωση της ελληνίδας έρχεται δυστυχώς για πολλές με το δίπλωμα οδήγησης και το αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζουν με την υποταγή και την υποτέλεια στην ανήθικη αρχή του εργοδότη, του συζύγου, του φίλου, των άλλων. Αλλά έτσι δεν κερδίζονται οι ίσες ευκαιρίες.

smerna είπε...

Πιστεύω ότι αυτό που λες με την αυτοεπιβεβαίωση μέσω αυτοκινήτου και άλλων υλικών αγαθών, δεν ισχύει μόνο για μια μερίδα γυναικών αλλά και για μια αντίστοιχη αντρών.
Αλλά όπως φάνηκε στην περίπτωση της Κούνεβα, υπάρχουν γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματα τους, ανεξάρτητα απ' τις απειλές που δέχονται για την ίδια τους τη ζωή.
Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.