Μέσα σε χρόνια δανεικά/ απρόσμενα και ξένα/ μες τα ποτάμια τα θολά/ που ζω σα μαύρη σμέρνα... (Διάφανα Κρίνα) ...

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2008

Η αστυνομική βία ξεπλένεται τραβώντας το καζανάκι με τις πέτρες;




Χρόνος: Σάββατο 30 Αυγούστου, 9:00 το βράδυ.
Τόπος: Πλατεία Τριών Συμμάχων.

… Και οι σύμμαχοι είναι πράγματι τρεις ή μάλλον τρεις είναι οι συμμαχικές ομάδες.
Το No Border, οι Αφγανοί πρόσφυγες και οι ντόπιοι συμπαθούντες.
Οι No Border διοργανωτές της «σύναξης» - που από νωρίς ξεκίνησε με πορεία διαμαρτυρίας και κατέληξε στην πλατεία για μια ακολουθία συναυλιών ευαισθητοποίησης υπέρ των προσφύγων που βρίσκονται στην Πάτρα – βάζουν τις νότες.
Οι πρόσφυγες και οι ντόπιοι, βάζουν τη καλή διάθεση και οι συναυλία περνάει σε άλλο επίπεδο. Πλέον μεταβάλλεται σε ένα πρωτόγνωρο πάρτι. Οι Αφγανοί σχηματίζουν κυκλικές ομάδες. Μέσα στην ιδιότυπη κυκλική πίστα, οι πιο μερακλήδες σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα δίνουν όλα χορεύοντας. Εκτονώνουν έτσι ένα μέρος απ’ το συσσωρευμένο άγχος τους για το μέλλον, ειδικά όταν στη πίστα ανεβαίνουν και τραγουδούν συμπατριώτες τους σε κεφάτους ρυθμούς.

VS




Χρόνος: Απόγευμα Δευτέρας 8 Σεπτεμβρίου.
Τόπος: Έξω απ’ το σταθμό υποδοχής του Λιμανιού της Πάτρας.

Ο τραυματισμός ενός Αφγανού από λιμενικούς, όπως μαρτυρούν συμπατριώτες του, στέκεται η αφορμή άγριας συμπλοκής μεταξύ αστυνομικών και μιας μεγάλης ομάδας προσφύγων. Οι Αφγανοί ξεσπούν την οργή και την σωρευμένη αγανάκτηση τους (που μέρος της οφείλεται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, κατά τη διάρκεια πολύμηνης αναμονής στην Πάτρα), «βρέχοντας» πέτρες σε δύο βίαια Σεπτεμβριανά μπουρίνια…

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ξεσπάσματα Αφγανών, που οφείλονται σε δύο εντελώς διαφορετικές στάσεις απέναντι τους. Αυτών που τους αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αυτών που τους αντιμετωπίζουν ως παρείσακτους.
Όσο η πολιτεία συνεχίσει να τους γκετοποιεί και να τους απωθεί απ’ την πόλη της Πάτρας και το λιμάνι, το θλιβερό περιστατικό της 8ης Σεπτέμβρη, δε θα είναι περαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: